Samenwerking

Geologische verenigingen

Om andere geïnteresseerden te treffen en van elkaar te leren ben ik actief lid van een aantal geologische verenigingen. Zowel van de twee landelijke koepels:
 Als van de regionale afdelingen in Twente en Limburg:
 Met de geologische verenigingen werk ik samen op het gebied van lezingen, presentaties en excursies, in eigen regio maar ook daarbuiten.
Lidmaatschap is niet duur en zeer aan te raden wanneer je andere geïnteresseerden wil ontmoeten. Op de Facebookpagina van GEA kring Twente kun je van diverse activiteiten foto’s en verslagen terugvinden en ook aankondigingen van het programma.
Presentatie voor GEA kring Twente
Presentatie voor GEA kring Twente
Online lezing voor GEA Drenthe
Online lezing voor GEA Drenthe
Lezing voor GEA kring Twente
Lezing voor GEA kring Twente
GEA excursie HohenLimburg
GEA excursie HohenLimburg

Kristalmuseum Borculo

Sinds het Kristalmuseum in de jaren ’90 in Borculo gevestigd is heb ik hiermee al een goede samenwerking. Het Kristalmuseum is gevestigd In het prachtige voormalige gemeentehuis van voor 1900 in het Gelderse Borculo. Het museum heeft een prachtige collectie mineralen, kristallen, edelstenen en fossielen van over de hele wereld.
 
In de beginjaren heb ik er gewerkt als vrijwilliger: stenen schoonmaken, sjouwen, in de winkel en op beurzen helpen. In 1992 ging ik samen met het Kristalmuseum naar de grote mineralenbeurs in Tucson, Verenigde Staten. Hier heb ik enorm veel geleerd over mineralen en de internationale handel. Sinds een aantal jaren is er weer vernieuwde en intensieve samenwerking met het museum.
 
Naast dat ik regelmatig in het museum te vinden ben om de fraaie collectie te bekijken werken we ook samen op het gebied van excursies, cursussen en online sessies.
Ik heb inmiddels een aantal live-sessies via Facebook gedaan vanuit het Kristalmuseum die je via YouTube terug kan kijken.
 
Je kan uiteraard zelf het museum bezoeken, maar je kan ook samen met mij een begeleid museumbezoek afspreken in combinatie met een rondleiding, een
lezing of een workshop.
Kristalmuseum
Het Kristalmuseum is gevestigd in het historische pand van het voormalige gemeentehuis van Borculo
In het voorjaar van 2021 richtte ik een aantal vitrines in met een systematische mineralen verzameling voor het museum
Kristalmuseum excursie
Op excursie in de Eifel met Han Kamphuis, de geoloog van het Kristalmuseum
Kristalmuseum rondleiding
Rondleiding Kristalmuseum

Bodemschat - alle benodigdheden voor de hobby

Al zolang ik serieus met stenen bezig ben kom ik ook al bij de familie Verbeek van de Bodemschat in Hengelo (O). Zij hebben werkelijk alles wat je nodig hebt voor je hobby en kunnen je voorzien van professioneel advies!
Ze zijn vooral bekend van het zeer uitgebreide assortiment geologische gereedschappen, presentatie- en opbergmaterialen, machines voor steenbewerking, microscopen en boeken. Mijn cursisten verwijs ik bijvoorbeeld regelmatig voor aanschaf van een loep of boek door naar de Bodemschat. Maar ook voor trommelstenen, ruwe mineralen en fossielen kun je hier terecht.
 
De Bodemschat heeft een uitgebreide webshop en staat op vele mineralenbeurzen. De showroom is te vinden aan de Borgmanweg 15 in Hengelo (Overijssel) en is op afspraak te bezoeken. Voordeel van de showroom is dat je onder het genot van een kop koffie alle materialen rustig zelf kan bekijken en deskundige uitleg kan krijgen voor je iets aanschaft!  De Bodemschat is ook al jaren de organisator van de beurs Mineralogica die jaarlijks bij Van der Valk Hotel Hengelo plaatsvindt in februari.
 
Je vind de Bodemschat ook op FacebookInstagram en TikTok.

Colorgems - UV lampen en mineralen

Wanneer het gaat om ‘lichtgevende mineralen’ werk ik graag samen met dé fluorescentie specialist van Europa: Wim Bruines van Colorgems!

In 2018 was Wim één van de cursisten in mijn cursus mineralen herkennen toen wij elkaar vonden op het gebied van fluorescerende mineralen. Mooi om te zien hoe hij zijn technische kennis inzet om zelf UV-lampen te bouwen voor de mineralenverzamelaar en de hobby meer toegankelijk te maken. Inmiddels is Colorgems uitgegroeid tot een wereldwijde leverancier van zowel lampen als mineralen aan een grote groep enthousiaste fluorescentie verzamelaars en musea.

Colorgems heeft een informatieve website, een webwinkel, is regelmatig te vinden op beurzen en heeft ook een Facebook pagina. Voor persoonlijk advies kun je ook een afspraak maken om langs te gaan in Apeldoorn.

Stenenruimte fluorescerende mineralen
Scroll naar boven