Geologische reisverhalen

Highlights vulkaanreizen

Een lezing over hoogtepunten uit drie van mijn vulkaanreizen: Costa Rica en Nicaragua, Italië en Hawaii. Geen uitgebreide geologische achtergrond dit keer, maar vooral veel foto’s en mooie ervaringen. Spectaculaire kraters, bijzondere vulkanische verschijnselen en een helikoptervlucht over actieuitbarstingen!

Actieve vulkanen van Costa Rica en Nicaragua

Tijdens deze lezing neem ik je mee langs een aantal actieve vulkanen van Costa Rica en Nicaragua.
Vulkanen hebben een belangrijke rol gespeeld in de vorming van het landschap en sommige doen dat nog steeds!
Je krijgt een scala aan prachtige foto’s te zien van diverse bekende actieve vulkanen in dat gebied, zoals de Arenal en de Masaya. Kort sta ik ook stil bij kansen en bedreigingen van al dat natuurgeweld voor de plaatselijke bevolking. Uiteraard krijg je ook beelden te zien van de overweldigende natuur van het regenwoud met watervallen en weelderige vegetatie.
En met behulp van kaarten, boeken en gesteenten die ik ter plaatse verzamelde komt Midden-Amerika deze avond wel heel dichtbij…

Hawaii: vulkanen in de zee

De reis die ik in juli 2007 maakte was wel heel bijzonder… een indrukwekkende tocht over de eilandengroep Hawaï.
In 22 dagen bezocht ik 4 van de 8 grotere eilanden, uiteraard gericht op (actief) vulkanisme, maar ook boordevol natuur.
Tijdens deze lezing neem ik je mee aan de hand van schitterende foto’s naar Kauai, met zijn Na Pali Coast en Waimea Canyon.
Naar Oahu, met Diamond Head Crater, maar ook Honolulu en Waikiki Beach. Vervolgens Maui met haar prachtige stranden en uiteraard de Haleakala ‘krater’.
Tot slot mag natuurlijk Big Island niet ontbreken met de grootste en meest actieve vulkanen van de wereld, Mauna Loa en Kilauea in Hawaï Volcanoes National Park.
Aan de hand van het sterk wisselende landschap van de bezochte eilanden wandelen we door de geologische tijd en staan stil bij het ontstaan van deze indrukwekkende vulkanen in de zee… a trip to paradise!

Actieve vulkanen van Italië

Tijdens dit beeldende reisverslag van twee vulkanologische reizen naar Zuid Italië, De Eolische eilanden en Sicilië laat ik je kennis maken met de achtergronden van het vulkanisme in Italië, de bakermat van de vulkanologie!
Tientallen foto’s zullen de revue passeren, ik voer je langs het gebied rond Napels met o.a. Campi Flegreï, La Solfatara, de Vesuvius, Ercolano en Pompeï en het eiland Ischia. Dan gaan we met de nachtboot naar Stromboli (ook wel de vuurtoren van de Middellandse Zee) vervolgens Lipari, Vulcano en niet te vergeten de Etna op Sicilië!
Naast de vele foto’s, schematische tekeningen en geologische kaarten kun je de door mij zelf meegebrachte vulkanische gesteenten bekijken.
Laat je verrassen door een andere kijk op het voor velen zo bekende zuiden van Italië…

Geologie en landschap Zuid-Noorwegen

Met een camper 4500 km door het indrukwekkende landschap van Zuid-Noorwegen op zoek naar bijzondere gesteenten.
Door gebergtevorming en invloed van gletsjers is de 1500 miljoen jaar oude ondergrond van het Baltisch schild hier behoorlijk veranderd.
Via het Oslo-gebied, Larvik, Mølen, Rognstranda, Evje, Hardangervidda en Kongsberg komen we langs fraaie gesteenten, mineralen, maar ook prachtig natuurschoon.

Aankomende lezingen geologische reisverhalen

Geen activiteiten.

Scroll naar top