Algemene en regionale geologie

De Aarde en vulkanisme: een kennismaking met de planeet waarop we wonen

De meeste mensen weten eigenlijk maar weinig over de planeet waarop we wonen. Deze lezing laat je kennismaken met de basis van het ontstaan van de aarde, de structuur ervan en een aantal geologische processen. Met name plaattektoniek (het verschuiven van de continenten) en vulkanisme worden uitvoeriger besproken.
Een verhaal ondersteund met veel beeldmateriaal en gesteenten en daardoor 
prima geschikt voor een breed publiek. Een beetje opfrissen van de algemene kennis of een goede inleiding op de vulkanische reisverhalen.

Hotspot vulkanisme

Naast de bekende vulkanen die we aantreffen aan de randen van aardkorstplaten bestaat er nog een bijzondere vorm van vulkanisme: hotspots!
Waar vinden we die op de wereld en welk mechanisme zit 
daar achter? Ik bespreek een aantal heel bekende hotspots zoals Hawaii, Yellowstone en IJsland maar ook minder bekende vulkanische gebieden dichter bij huis.
Deze lezing is ook te combineren met de 
lezing over Hawaii of IJsland.

Geologie van Twente, vaste grond onder onze voeten?

Tijdens deze lezing praat ik vol passie over een geologisch heel interessant stukje Nederland, namelijk Twente!
Je maakt een reis door de tijd in de ondergrond van Twente. Er wordt onder anderen 
aandacht besteed aan de zwerftocht die Twente maakte over het oppervlak van de aarde, het ontstaan van het huidige landschap door het landijs en de winning van gas en zout.
Uiteraard kun je voorbeelden 
van stenen zien zoals ze ook in Twente gevonden worden. Ik maak je bewust van geologische bijzonderheden en verschijnselen die je elders in Nederland niet zo aantreft. Twente is een geologisch unicum!

Aankomende lezingen algemene en regionale geologie

Geen activiteiten.

Scroll naar boven