Gesteenten herkennen

Veel mensen brengen stenen mee naar huis van hun vakantie of wandeling in de buurt. Meestal omdat de vorm, de kleur of de structuur aantrekkelijk is.
Maar wat is het dan voor soort steen? Ook met behulp van een stenengids of internet valt het vaak niet mee te achterhalen met welk gesteente we te maken hebben.

Doel van de cursus gesteenten herkennen

In de basis cursus Gesteenten herkennen gaan we een aantal veel voorkomende gesteenten en hun eigenschappen bekijken.
Doel van de basis cursus is dat je anders naar stenen leert kijken, bijvoorbeeld naar textuur/structuur en naar welke mineralen er in zitten. Door deze informatie te vergelijken met informatie in een stenengids of op internet proberen we ze een naam te geven.
 
De volgende onderwerpen komen tijdens de basis cursus aan de orde:
  • Wat zijn gesteenten en de indeling naar ontstaanswijze;
  • Eigenschappen van gesteenten zoals textuur en de belangrijkste gesteentevormende mineralen;
  • Veel voorkomende gesteenten uit de hoofdgroepen magmatische gesteenten, sedimentaire gesteenten en metamorfe gesteenten.

In elke bijeenkomst worden naast de theoretische informatie ook vooral praktisch voorbeelden getoond, waarmee je als cursist zelf aan het werk gaat. Na deze cursus kun je de meeste stenen in ieder geval indelen in de hoofdgroep waartoe een steen behoort (magmatisch, sedimentair of metamorf). Voorkennis is niet nodig, belangstelling en enthousiasme voor stenen wel!

Wil je een meer algemene cursus over geologie waarin ook andere onderwerpen aan de orde komen dan bied ik ook een kennismakingscursus geologie aan. Wil je meer leren over mineralen, edelstenen en kristallen dan is de cursus mineralen herkennen een goede optie.

Duur van de cursus

De basis cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten. Dat kan online via Zoom (1,5 uur per bijeenkomst) of fysiek op locatie (2 uur per bijeenkomst).
In elke bijeenkomst worden naast de theoretische informatie ook vooral praktisch voorbeelden getoond.
Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen en eigen stenen te laten zien.

Cursusschema

Cursusschema (onder voorbehoud):
  1. Inleiding gesteenten: wat zijn gesteenten, hoe worden ze ingedeeld en welke eigenschappen kunnen we bestuderen om ze te herkennen
  2. Gesteentevormende mineralen.
  3. Magmatische gesteenten.
  4. Sedimentaire gesteenten.
  5. Metamorfe gesteenten.
  6. Herkennen veel voorkomende gesteenten aan de hand van eigen stenengids en internet; ruimte voor vragen over eigen stenen.
Facultatief kunnen cursisten deelnemen aan gezamenlijk beursbezoek een bezoek aan het Kristalmuseum in Borculo, een geologische stadswandeling of een bezoek aan een steengroeve, op een nader te bepalen moment.

Planning

De cursus gaat een 1 of 2 keer per jaar van start, zie actuele planning in agenda en op social media.
Bijeenkomsten vinden wekelijks of om de twee weken plaats op de woensdagavond van 20.00-21.30/22.00 uur.

Kosten

Tarieven voor de cursussen in 2023 komen binnenkort online.

Het is handig dat je zelf een loep (ongeveer 10x vergroting) en een mineralengids hebt. Heb je die niet dan adviseer ik je graag.
Voor meer informatie en opgave kun je contact met mij opnemen.

Aankomende cursussen gesteenten herkennen

Geen activiteiten.

Scroll naar boven