Activiteiten

Vanuit uit mijn passie voor stenen, mineralen, kristallen en algemene geologie bied ik verschillende activiteiten aan om anderen te laten leren en enthousiast te maken.
Door mijn ervaring als docent ben ik in staat de informatie begrijpelijk en toegankelijk uit te leggen voor verschillende doelgroepen en niveaus: geologie voor iedereen!
 
Dat doe ik onder anderen door het geven van cursussen, lezingen  en online sessies 
Maar ik organiseer ook excursies, zoals een geologische stadswandeling of een bezoek aan een museum.
 
Via mijn website, sociale media en mijn boek over Belazeriet (voorjaar 2022) verspreid ik informatie over commerciële namen van edelstenen, mineralen en gesteenten en over bewerkte of door de mense gemaakte stenen. Hiervoor doe ik voortdurend onderzoek en maak ik een openbare samenvatting van de resultaten.  

Daarnaast geef ik ook advies aan verzamelaars, winkels, webshops en musea.

Een overzicht van alle geplande activiteiten vind je hieronder in de activiteiten kalender.

Neem gerust contact met mij op om een activiteit op maat te organiseren voor jouw groep geïnteresseerden, vereniging, museum of winkel. 
feb
3
do
Lezing voor GEA Twente: La Palma, hotspot or not? @ Speeltuin 't Lansink
feb 3 @ 20:00 – 21:45

Tijdens een avond van de werkgroep petrografie van GEA Kring Twente geef ik een presentatie over de recente vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland La Palma. Wat is de oorzaak van het vulkanisme daar en is er nu sprake van een hotspot of niet?

Deze bijeenkomst is in principe bedoeld voor leden van GEA Kring Twente, wanneer je belangstelling hebt om deze bijeenkomst bij te wonen neem dan contact op met de secretaris.

feb
6
zo
Beursbezoek Mineralogica Hengelo 6 februari 2022 @ Van der Valk Hotel Hengelo
feb 6 @ 10:00 – 17:00
Op zondag 6 februari 2022 ben ik de hele dag aanwezig op de beurs Mineralogica in Van der Valk Hotel Hengelo. Ik vind het leuk je live te ontmoeten dus zoek me op en spreek me aan! Uiteraard ben ik ook bereid vragen te beantwoorden over mineralen of edelstenen. Ik kan ook met je mee kijken of er sprake is van belazeriet / fake. Tot dan!
Belazeriet of niet?
Dat is de titel van het boek dat Rolf Egberink schrijft over synoniemen, handelsmerken en fantasie namen voor mineralen en edelstenen dat in het voorjaar van 2022 beschikbaar is. Tijdens de beurs Mineralogica presenteert hij het boek en is hij aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden.
feb
20
zo
Beursbezoek SteenGoed Venray 20 februari 2022 @ De Witte Hoeve
feb 20 @ 10:00 – 17:00
Bijzonder natuurlijk of ne(p)t echt… 
Op de mineralenbeurs SteenGoed 20 februari 2022 is er ruim aandacht voor dit onderwerp. Je krijgt de kans om allerlei door de mens gemaakte ‘mineralen’ live te bekijken en met experts op dit gebied te praten over hoe je deze stukken kunt herkennen.
Rolf Egberink zal op deze beurs aanwezig zijn als één van de experts op het gebied van bewerkt of volledig man-made materiaal en het gebruik van commerciële en fantasie namen die gebruikt worden om stenen beter te kunnen verkopen.
Belazeriet of niet?
Dat is de titel van het boek dat Rolf Egberink schrijft over synoniemen, handelsmerken en fantasie namen voor mineralen en edelstenen dat in het voorjaar van 2022 beschikbaar is. Tijdens de beurs SteenGoed presenteert hij het boek en is hij aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden.
feb
24
do
Lezing voor GEA Twente: IJsland, land van vuur en ijs @ Speeltuin 't Lansink
feb 24 @ 20:00 – 22:00

Voor de GEA Kring Twente geef ik op donderdagavond 24 februari 2022 een lezing over mijn reis naar IJsland in de zomer van 2021.

Voor leden van GEA is de deelname aan de kringavonden gratis. Voor de Algemene lezingen betalen niet leden een geringe vergoeding. Wil je als niet-lid de lezing bijwonen neem dan contact op met het secretariaat.

IJsland: land van vuur en ijs

In de zomer van 2021 reden we met een kleine camper in 4 weken 4.300 km en liepen we ruim 300.000 stappen om alle hoeken van IJsland te bekijken. Wat een indrukwekkend eiland!
Uiteraard komen de bekende highlights van de Golden Circle in het zuiden voorbij, maar we komen ook langs het schiereiland Snaefellsnes, de afgelegen Westfjorden, Akureyri en Myvatn in het noorden, Seydisfjordur en de Oostfjorden in het oosten en de gletsjers, watervallen en gletsjermeren in het zuiden. Kers op de taart is uiteraard de actieve eruptie van de Fagradalsfjall vulkaan!
Een reisverhaal vol met ruige natuur, ijs, watervallen, vulkanen en hete bronnen en uiteraard de daar gevonden gesteenten en mineralen.
Ben je ook geïnteresseerd in een (online) lezing of workshop voor jouw vereniging of groep geïnteresseerden? Kijk dan hier op mijn website voor een overzicht van beschikbare lezingen of neem contact met mij op.
mei
5
do
Lezing voor GEA Twente: zuidelijke zwerfstenen @ Speeltuin 't Lansink
mei 5 @ 20:00 – 21:45

Tijdens een avond van de werkgroep petrografie van GEA Kring Twente geef ik een presentatie over zuidelijke zwerfstenen, specifiek Maasgesteenten. In het najaar van 2021 ben ik op excursie geweest naar een grindgroeve in Limburg waar Maasgesteenten gevonden worden. Wat voor soort stenen komen met de Maas vanuit het zuiden ons land binnen en waar komen ze vandaan? Een keer iets anders dan de noordelijke gesteenten die we vooral in Twente vinden. Breng vooral je eigen zuidelijke zwerfstenen mee.

Deze bijeenkomst is in principe bedoeld voor leden van GEA Kring Twente, wanneer je belangstelling hebt om deze bijeenkomst bij te wonen neem dan contact op met de secretaris.

Scroll naar top